Zapiekanka makaronowa/Pasta pie

ipp

Zapiekanka makaronowa jest dość pracochłonna, ale z pewnością wystarcza na co najmniej dwa obiady. Tak też było i w tym przypadku. Wariacji na temat zapiekanek jest nieskończenie wiele. Moja wyszła dość delikatna, jeśli chodzi o ostrość, ale bardzo aromatyczna. Można do niej włożyć w zasadzie wszystko. Ja tym razem wykorzystałam pieczarki i groszek, można też dodać paprykę i kukurydzę, a zamiast makaronu, na przykład ziemniaki. Poniżej przedstawiam przepis na moją wersję. 

 

Składniki:                                                                     Ingredients: 

1 opakowanie makaronu świderki                           1 pack of pasta

60 dag mięsa mielonego                                            60 dag of minced meat

12 pieczarek                                                                  12 mushrooms 

1 puszka groszku                                                          1 can of peas

1 puszka pomidorów krojonych                                1 can of cut tomatoes

3 łyżki koncentratu pomidorowego                         3 spoons of tomatoe passata

2 łyżki ketchupu                                                          2 spoons of ketchup

1 jajko                                                                            1 egg

1 kubek śmietany 18%                                                 1 cup of cream (18%)

1 cebula                                                                          1 onion

2 cloves of garlic                                                          2 ząbki czosnku

15 dag żółtego sera                                                      15 dag of cheese

oregano                                                                         oregano

papryka słodka                                                            red pepper

papryka chilli                                                              chilli pepper

sól, pieprz                                                                    salt, pepper

 

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, po czym wkładamy mięso i smażymy aż zmieni kolor. 

Następnie wlewamy puszkę pomidorów, dodajemy koncentrat i ketchup oraz doprawiamy oregano, papryką czerwoną, papryką chilli, solą i pieprzem. Gotujemy aż sos wyparuje i zrobi się gęsty. 

Kolejnym etapem jest podsmażenie pieczarek. Kroimy je na cienkie plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy. 

Naczynie żaroodporne (a raczej dwa przy tej ilości składników) smarujemy olejem, a następnie układamy kolejno: makaron, sos mięsny, pieczarki i groszek. 

Na koniec przygotowujemy sos. Mieszamy jajko ze śmietaną i doprawiamy go solą oraz pieprzem, po czym zalewamy nim całą zapiekankę. 

Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem (można dopiero na końcu, jeśli nie chcemy, aby ser był przypieczony, a tylko rozpuszczony). Naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 minut i pyszny obiad mamy gotowy!

Zapiekanka jest o tyle ciekawą opcją na obiad, że nie musimy podawać jej z żadnymi dodatkami, a na pewno cała rodzina będzie najedzona. 

 

 

5 przemyśleń na temat “Zapiekanka makaronowa/Pasta pie”

  1. ~z majeczką w kuchni pisze:

    Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad, lubię takie

  2. ~Ania_S pisze:

    Bardzo lubię zapiekanki makaronowe, ale zawsze je robię bez mięsa, a za to dodaję strączki (najbardziej lubię z soczewicą). I pieczarki zawsze dodają mnóstwo smaku ;)

    1. Joanna pisze:

      muszę kiedyś koniecznie zrobić też taką wegetariańską wersję, dzięki za pomysł :) pozdrawiam

  3. Często wymyślam nowe zapiekanki, skorzystam kiedyś z Twojego przepisu, bo na pewno jest pyszna, pozdrawiam i zapraszam częściej do siebie:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>