Tradycyjny schabowy z serem/Traditional pork chops with cheese

ipp

Po dłuższej przerwie i włoskiej kuchni, wracamy do naszej kochanej tradycyji polskiej… 

Dzisiaj kultowy kotlet schabowy z małym dodatkiem, który u mnie wygra zawsze ze wszystkimi kombinowanymi daniami. 

Być może banalny, ale niezastąpiony podczas rodzinnego niedzielnego obiadu. 

A może znacie jakieś ciekawe modyfikacje tego tak bardzo polskiego i naszego dania? 

Poniżej króciutka instrukcja, ale jestem prawie pewna, że wszyscy doskonale wiedzą jak je przygotować. 

 

Składniki na kotlety:                                               Ingredients for chops: 

0,5 kg schabu bez kości                                           0,5 kg of loin without bones

2 jajka                                                                         2 eggs

1 szkl. bułki tartej                                                     1 glass of breadcrumbs

15 dag startego żółtego sera                                    15 dag of grated cheese  

sól, pieprz                                                                   salt, pepper

 

Składniki na surówkę:                                              Ingredients for salad:

3 marchewki                                                               3 carrots              

30 dag kiszonej kapusty                                            30 dag of sauerkraut

1 cebula                                                                         1 onion

1 jabłko                                                                         1 apple

3 łyżki oleju                                                                 3 spoons of oil

sól, pieprz                                                                    salt, pepper

 

ipp

Jedyną wadą kotletów schabowych jest to, że potrzebujemy wielu naczyń do ich przygotowania. Pierwszym i najważniejszym elementem jest rozbicie mięsa i przyprawienie go. Następnie roztrzepujemy jajka w miseczce (bardzo często wrzucam do niego różne przyprawy) i wrzucamy do niego starty żółty ser, a do kolejnego płaskiego naczynia wsupujemy bułkę tartą. Mięso najpierw moczymy w jajku (tak, aby przykleił się również ser), a następnie obtaczamy w bułce.  

ipp

Aby kotlety miały ładny rumiany kolor, musimy kłaść je na dobrze rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu. 

ipp

Smażąc kotleciki możemy wziąć się za przygotowywanie surówki.  

ipp

Wkładamy do miski kapustę kiszoną i ścieramy marchew. Następnie kroimy cebulę i ścieramy jabłko. 

ipp

Na koniec wystarczy polać olejem, doprawić solą i pieprzem według uznania i porządnie wymieszać. 

Do perfekcyjnego obiadu brakuje jeszcze tylko ziemniaczków z koperkiem.

Czy można lepiej ugościć rodzinę niż takim obiadkiem? 

ipp

 

2 przemyślenia na temat “Tradycyjny schabowy z serem/Traditional pork chops with cheese”

    1. Joanna pisze:

      Dziękuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>