Spaghetti a’la bolognese

ipp

Ciąg dalszy podróży po Włoszech… następny przystanek: Bolonia.

Właśnie z tego miasta wywodzi się słynny i uwielbiany na całym świecie sos bolognese. Z pewnością nasze polskie wersje są dalekie od oryginału, ale czemu nie spróbować zrobić czegoś podobnego, co bardziej odpowiada smakom Polaków? Oryginalna wersja składa się z mixu mięs (wieprzowina, wołowina, boczek, kiełbasa) oraz mieszanki warzyw. U nas raczej stawia się na minimalizm i przygotowuje się go tylko z wieprzowiny i wołowiny oraz kilku warzyw (pomidory, marchew, cebula, czosnek, itp.). 

Mój sos znacznie różni się od prawdziwego bolognese, ale robi się go szybko i jest przepyszny. Domowe spaghetti a’la bolognese to aktualnie jedno z moich ulubionych dań. Zobaczcie jak łatwo i szybko można je przygotować. Zachęcam w szczególności osoby, które korzystają z tzw. fixów. Sos z pomidorów smakuje o niebo lepiej. 

 

Składniki:                                                                                                 Ingredients:

0,5kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe)                                  0,5kg of minced meat (pork & beef)

1 puszka pomidorów krojonych                                                           1 can of cut tomatoes

1-2 pomidor                                                                                              1-2 tomatoes

1 łyżka ketchupu łagodnego                                                                  1 spoon of mellow ketchup

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego                                               3 tablespoons of passata

1 opakowanie makaronu spaghetti                                                      1 pack of spaghetti pasta

1 czerwona cebula                                                                                   1 red onion 

1 ząbek czosnku                                                                                       1 clove of garlic

oregano                                                                                                     oregano

bazylia                                                                                                       basil

zioła prowansalskie                                                                                mixed herbs

czosnek granulowany                                                                             granulated garlic

papryka słodka                                                                                        sweet pepper

papryka ostra                                                                                           chilli pepper

sól, pieprz                                                                                                 salt, pepper

 

ipp

Pierwszym krokiem jest podsmażenie cebulki na łyżce oliwy. W międzyczasie wyciskamy też ząbek czosnku. Gdy cebulka zrobi się miękka, dokładamy mięso mielone i podsmażamy przez ok. 10 min. 

ipp

Następnie wlewamy puszkę krojonych pomidorów, ketchup, koncentrat pomidorowy i dusimy jeszcze przez ok. 30 min. 

ipp

W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią (koniecznie świeżą!) i ziołami prowansalskimi. 

ipp

Zanim sos się zagęści, możemy wstawić makaron. Warto pamiętać, żeby dodać odrobinę oleju, w przeciwnym razie makaron będzie się sklejał. 

ipp

Makaron odcedzamy i układamy na talerzu, po czym polewamy sosem. Danie można ozdobić listkami bazylii. Do tego kieliszek wina i można poczuć się jak w słonecznej Italii. 

DELIZIOSO!

ipp

 

3 przemyślenia na temat “Spaghetti a’la bolognese”

  1. Robię podobnie, baaardzo lubimy:)

  2. Uwielbiam kuchnię włoską, a bolognese to już w ogóle kocham, często dodaję trochę wina do sosu, pyszności:)

    1. Joanna pisze:

      Świetny pomysł! Nie wpadłam na to, żeby dodać wina. Dzięki za podpowiedź :)
      Następnym razem na pewno spróbuję.
      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>